Zpět
24.11.2021

Jak natáčet obsah do iTRENEO - postup a vybavení

iTRENEO

Jak natáčet obsah do iTRENEO - postup a vybavení

Jedna ze základních a hlavních funkcí iTRENEO je bez pochyb Knihovna. V našem předchozím článku jsme popsali, jak videa ukládat a dále používat. Dnes si popíšeme, co předchází samotné přípravě a jak videa natáčet svépomocí. Ukážeme ti, že nepotřebuješ žádnou drahou techniku a speciální nadání. Tak si pojďme ukázat, jak na to.

Co URČITĚ budeš potřebovat:

  • Mobil - myslíme chytrý telefon s kvalitním rozlišením.
  • Stativ - jakýkoliv, ale hlavně stabilní.
  • Nabíječku na telefon.
  • Vhodné prostory k natáčení - ideálně takové, kde trénuješ.

Co DOPORUČUJEME mít:

  • Pořádně promyšlený soupis cviků, aby dávaly smysl.
  • Ideálně malý mikrofon, co lze připevnit na triko.
  • Případně přenosné světlo.

Promysli si strategii

Než vůbec začneš, je dobré promyslet si celý koncept natáčení. Pořádně se zamysli, co všechno chceš natáčet a jak dlouho, aby to ve výsledku dávalo smysl a na videích si působil stále fresh a přirozeně. Víme, že to není snadné, ale pomáhá, když si představíš, že zrovna vedeš živou lekci tak, jako obvykle a jak jsi zvyklý.

Spolu s tím, zkus popřemýšlet, čím ty konkrétně můžeš pomoci cílovému klientovi. Proč by si měl koupit právě tvůj produkt a přizpůsob tomu koncept celého natáčení.

Je důležité si obsah natáčení nějak rozumně rozkouskovat na více částí, které pak poskládáš dohromady. Přizpůsob obsah i tomu, že budeš mluvit dlouho. Určitě ti je jasné, že dlouhé povídání je náročné na přeřeky a zádrhely, což nepůsobí zrovna profesionálně.

Také si rozmysli, jaké konkrétní cviky budeš cvičit. Ideálně si na papír udělej pár poznámek a ty si pořádně přečti, než začneš. Ať působíš profesionálně, nic nečteš z poznámek (nebo alespoň minimálně) a zároveň má vše určitou flow a řád.

Zajisti si místo k natáčení!

Nejprve si zjisti, že prostor, který k natáčení potřebuješ, je dostupný a nebude tě tam nikdo během natáčení rušit. Hluk ve videu odvádí pozornost a ve výsledku nepůsobí dobře.

iTRENEO - jak natáčet videa do online programů

Pokud se ale klid zajistit nedá, spolehlivě ti pomůže mikrofon s portem. Dnes se dají koupit na kterémkoliv e-shopu s elektronikou a ani nejsou drahé.  

Mikrofon si jednoduše provlíkni pod trikem a připevni někam, kde nebude vidět (například za kalhoty).

iTRENEO - jak použít port

Nepotřebuješ drahou profi techniku!

Chytrý telefon s kvalitním fotoaparátem je ta největší nutnost. Věř, že spolu s ním využiješ i nabíječku, tak si ji nezapomeň vzít s sebou. Ze zkušenosti víme, že natáčení zabere víc jak hodinu času, tak aby to baterka vydržela.

Důležitou roli hraje i samotný typ telefonu. Nechceme dělat reklamu Applu, ale pokud máš ty sám, a nebo někdo v tvém okolí, kvalitní iPhone, tak ten je na to úplně nejlepší. Dnes už dokážou natáčet i full HD videa.

Jedna z dalších věcí, co hraje důležitou roli, je i stabilní obraz. Není to nutnost, ale právě stativ ti rozhodně zajistí, že videa budou kvalitní a nebude se obraz nijak třást.

iTRENEO - foto stativu vhodného k natáčení

Pár rad na závěr, na co si dát pozor

  • Připrav si dostatek místa v telefonu (doporučujeme natáčet ve full HD se 60FPS, kdy minuta záběru zabere cca 180 MB (10 minut záběru vychází skoro na 1-2 GB).
  • Natáčej vždy po menších úsecích. Kratší videa = menší datová velikost, lépe se pak s videi pracuje a stahuje do PC nebo tabletu apod.
  • Bacha na kvalitu zvuku. U kratších stopáží pomůže externí mikrofon lépe kontrolovat kvalitu zvuku a v případě, že se nepovedlo zvuk nahrát, nemusí se přetáčet dlouhá část videa.
  • Pohlídej si i kvalitu světla. Zkontroluj si, že slunce zvenčí (pokud natáčíš v místnosti) nesvítí přímo na čočku (což může deformovat obraz).

Teď už víš, že natočit své know-how není žádná raketová věda! Tak pokud máš čím přispět, neváhej a ozvi se nám. Pokud se naše vize potkají, tak i tvé video se objeví v našem e-shopu. Mezitím se můžeš registrovat na našem webu.

A taky o tom můžeš dát vědět svým kámošům.

FB Sdílet na facebook

Uložte si stránku do telefonu a používejte jí stejně jako mobilní aplikaci.